CHEIA

Săpun blând plutitor FILDEȘ

125g

29 lei

Săpun blând plutitor Fildeș este rescrierea unui faimos și la acea vreme revoluționar produs lansat la sfârșit de secol XIX.

Săpunul plutitor a fost inventat în 1878 de către un farmacist numit James Gamble. Împreună cu asociatul său Harley Procter au lansat un produs care avea să devină emblematic pentru acea vreme și avea să schimbe lumea. Pare greu de crezut, dar săpunul lor plutitor era un lucru de-a dreptul revoluționar pentru acea vreme. Închipuiți-vă că marea majoritate a oamenilor se scăldau în râuri sau pârâuri, deseori tulburi, iar găsirea săpunului, în cazul în care cădea accidental, era aproape imposibilă.

Una dintre caracteristicile de care creatorii au știut să profite a fost gradul înalt de puritate al produsului lor. Au avut inspirația de a-l trimite mai multor profesori de chimie de la diverse facultăți și către alți oameni de știință care, prin recenziile lor pozitive, i-au determinat un grad de puritate de 99,44%, superior oricăror altor săpunuri, chiar de Marsilia sau de Castilia al acelor vremuri.

Istoria lui s-a sfârșit în 1992 când, din nevoia de reducere a costurilor, s-a trecut la producția industrializată. Aceasta nu mai permitea înglobarea microparticulelor de aer în interiorul masei de săpun, caracteristica necesară care asigura flotabilitatea acestuia.

Săpun blând plutitor Fildeș se întoarce la resursele acelor vremuri, crezând în superioritatea lor și nu în presiunea costurilor de productie. Cu aceeași rețetă minimalistă, este săpunul întregii familii, este săpunul potrivit pielii sensibile. Blândețea lui este dublată de o cremozitate nemaiîntâlnită la săpunurile solide. Cremozitatea este indusă tocmai de microparticulele de aer inserate în el. Aroma lui te va duce la aceeași aromă originală de smirnă, aloe și cassis, o aromă prospătă și unisex.


Istoric:
Istoria Cheia începe la 1886 în Galați, unde Lipa Braunstein obține de la primărie dreptul de a deschide fabrica familiei sale. În 1891 familia Braunstein își numește fabrica Apollo, iar în 1901 se înregistrează denumirea Cheia. În 1908 cu 60 de angajați produce 120.000 kg de săpun, între sortimente regăsindu-se varianta de “săpun românesc”.

În perioada interbelică, Cheia era esențialmente un săpun burghez adresat industriașilor, avocaților, doctorilor și funcționarilor publici. În timpul celui de-al doilea război mondial, prin varianta cazonă Străjerul Sănătății, a făcut parte din trusoul soldaților români. “Acel săpun cu cheie” a fost săpunul perfect pentru spălarea uniformei, a mâinilor, a corpului, dar și pentru bărbierit.

În 1948 fabrica a fost naţionalizată. În timpul comunismului a ajuns principalul producător de săpun din România, cu peste 2.000 de angajaţi, însă rețetele se minimalizează și i se restrânge specializarea. În orice familie românească săpunul Cheia acoperea toate funcţiile – spălarea mâinilor şi corpului, spălarea părului, bărbieritul, spălarea rufelor sau a covoarelor. Glumele specifice acelor vremuri de tipul “Vrei să cucereşti femeia? Foloseşti săpunul Cheia!” sau “Ce și-ar fi dorit femeia? Dacă nu săpunul Cheia!” devin sloganuri hazlii.

Odată cu căderea comunismului fabrica nu s-a adaptat vremurilor. Însă din 2010 povestea se rescrie. Și acum, ca și la începuturile ei, Cheia este o afacere de familie. Și acum, ca și atunci, se folosesc ingrediente naturale, se lucrează manual, se taie manual, se ștanțează manual, cu deosebită grijă.

Săpunul Cheia rescrie cu mândrie o istorie mai lungă de 100 de ani.



Ingrediente: mix de ulei de palmier, ulei de cocos şi unturi saponificate, aroma. INCI: elaeis guineensis oil, aqua, cocos nucifera oil, sodium hydroxide, lard, flagrance