7 adevăruri despre cosmeticele organice
Este dovedit că cel mai bun tip de îngriijire este acela care trece de straturile superioare ale pielii și pătrunde epiderma în profunzime. Dar este foarte important să știm ce anume pătrunde în corpul nostru zi de zi și totodată să ne putem bucura fără temeri de o îngrijire care nu numai să ne facă să arătăm mai bine, ci și să ne simțim mai bine. În acest sens cosmeticele organice, cu ingredientele lor puternic active, sunt atât de eficiente pentru că pur și simplu conțin extracte naturale într-o proporție covârșitor mai mare decât produsele convenționale. Iar acest lucru se vede și se simte imediat!
Cosmeticele organice asigură efecte vizibile atinse în mod rapid. De-a lungul anilor, industria de publicitate a construit un stereotip conform căruia moleculele sintetice posedă un soi de proprietăți magice și că sunt, în acest fel, mai puternice, mai eficiente. Substanțele active principale care influențează calitatea pielii, însă, precum vitaminele, antioxidanții, proteinele, enzimele sau, spre exemplu, acidul hialuronic, sunt cu toatele derivate din surse naturale. Atât celulele umane cât și cele vegetale aparțin aceluiași grup de celule și folosesc aceleași substanțe active pentru a menține viața. Din acest motiv, cosmeticele organice realizate integral din materii prime crude naturale dețin cea mai înaltă concentrație de substanțe biologic active.
Antioxidanții extrași din plante furnizează o barieră solidă împotriva îmbătrânirii, polizaharidele hidratează, iar acizii grași găsiți în uleiurile naturale hrănesc pielea. În loc de a fi sintetizate chimic, substanțele active folosite în cosmeticele naturale sunt derivate din ingrediente naturale utilizând procedee de extragere și procesare inovatoare. Spre exemplu, vitamina E în forma sa moleculară este extrasă din germeni de grâu sau boabe de soia ne-modificate genetic, în timp ce vitamina E sintetizată artificial conține întotdeauna molecule ne-naturale (izomeri de substanță incorecți, rezultați din reacția de sinteză), precum și urme de substanțe conexe – agenți reactivi, catalizatori și solvenți.
2 în mod fundamental mai sigure
Cosmeticele naturale sunt produse din materii prime naturale și organice în starea lor pură, materii prime care sunt în mod fundamental mai sigure și mai prietenoase față de corpul uman și mediu deopotrivă. Multe materii prime derivate prin sinteză chimică au un impact negativ asupra sănătății ambelor – om și mediu. De la boom-ul industriei chimice (în anii '50) și până astăzi, mai mult de 100.000 de noi compuși chimici au pătruns în uzul curent, inclusiv în formulele cosmeticelor sau produselor pentru curățenie.
Totuși, siguranța tuturor acestor substanțe nu a fost niciodată investigată științific în mod corespunzător. Spre exemplu, există concluzii legate de faptul că parabenii, utilizați pe scară largă drept conservanți, se leagă de receptorii de estrogen din organism și dereglează sistemul endocrin. O doză infimă de parabeni este suficientă pentru ca organismul să aibă o reacție biochimică. Cea mai ridicată concentație de parabeni prezentă în plasma sanguină a fost observată la 3 ore după aplicarea unui produs cosmetic pe întreg corpul. Aceștia au fost identificați inclusiv în laptele matern.
Substanțele derivate prin sinteză chimică conțin întotdeauna
diverse impurități, precum solvenți sau agenți reactivi care vor fi preluate în
produsul cosmetic, din moment ce este tehnologic imposibil ca ele să fie
filtrate complet. Unele dintre aceste substanțe pot avea efecte secundare cu
totul indezirabile, chiar și la un nivel de concentrație redus. Efectele pot fi
de natură neurotoxică, mutagenă sau teratogenă (care produce malformații,
anomalii) și pot acționa local sau se pot răspândi și atinge un efect negativ
sistemic. Ingredientele naturale, pe de altă parte, sunt selectate cu grijă
pentru a furniza un nivel maxim de eficiență conjugat cu un nivel înalt de
siguranță.
3 organic 95%
95% dintre materiile prime crude de proveniență vegetală folosite în cosmeticele certificate organic vin din culturile fermelor organice. Acest tip de agricultură oferă avantaje semnificative, din moment ce nu permite folosirea pesticidelor, fungicidelor și ierbicidelor sintetice, soluții care au un impact negativ asupra sănătății omului și a mediului înconjurător. Există dovezi în direcția realității că pesticidele sunt absorbite prin piele și afectează sistemul endocrin. Acestea pot avea, totodată, și efecte sistemice asupra organismului, în ansamblul său.
4 fără organisme modificate genetic și fără nanoparticule
Cosmeticele naturale certificate sunt produse fără folosirea organismelor modificate genetic, nanoparticulelor sau iradierii materiilor prime în starea lor crudă, având ca motiv rezultatele contradictorii ale studiilor privind siguranța acestui tip de materiale neprelucrate. O altă cauză de îngrijorare importantă care a fost subiectul a numeroase dezbateri internaționale este legată de riscurile și beneficiile plantelor modificate genetic. Aceste riscuri includ efecte adverse asupra mediului și organismelor vii.
5 biodegradabilitate
Ingredientele derivate din natură se descompun cu rapiditate, în felul acesta reducând poluarea apelor și a mediului, în general. Spre exemplu, microparticulele din scrub-urile sintetice, paste de dinți sau o serie de alte produse nu se descompun după intrarea în circuitul apei, ci se acumulează în ceea ce devin reale substanțe toxice, la suprafața luciului de apă. Peștii din aceste ape ajung să mănânce reziduurile toxice. Iar, în mod firesc, odată ce aceștia sunt consumați de către om, chimicalele au parcurs un întreg lanț trofic în mod extrem de dăunător.
6 proces de producție mai curat
Producerea cosmeticelor naturale este un proces mai curat și mai prietenos cu mediul. Materiile prime brute sunt obținute și procesate fără să fie necesară o serie de reacții chimice care dăunează mediului și organismului (precum decolorarea, halogenarea, iradierea sau tratamentul cu mercur). Procesul de producție curat înseamnă utilizarea resurselor naturale de o manieră responsabilă și tratarea mediului cu grijă și considerație pe parcursul fiecărei etape de producție. Spre exemplu, pentru curățenia, dezinfectarea și procedurile sanitare din cadrul unităților de producție, se folosesc exclusiv produse naturale certificate, în felul acesta reducând cantitatea de chimicale externalizată către mediul înconjurător.
7 ambalaje reciclabile
Cosmeticele naturale folosesc ambalaje reciclabile. Multe forme de ambalaj din plastic nu sunt reciclabile sau oferă variante limitate de reciclare. Spre exemplu, dacă ambalajul conține PVC, EVA, ACRYL, STYRENE, VINYL, UREA, SILICONE, nu se va descompune și va continua să polueze pentru următoarea mie de ani. Producătorii de cosmetice organice se implică din ce în ce mai des și mai mult în utilizarea ambalajelor reciclate și reciclabile. Spre exemplu, sticlele de apă pot fi reciclate pentru a se transforma într-un ambalaj pentru produse cosmetice prietenos cu mediul. Spre exemplu în 2016, 40% din ambalajele Madara erau realizate din polimeri reciclați. Chiar și cartonul și hârtia folosite sunt alese astfel încât să evite procedurile de procesare care reduc variantele și șansele de reciclare și biodegradabilitate (precum laminarea sau ferestrele transparente). Totodată, ambalajul este gândit astfel încât să implice un minimum de hârtie.
Photo: Susanne Kaufmann organic treats