Seva de mesteacăn este un elixir al frumuseții documentat științific.

Industria cosmeticelor este, de câțiva ani încoace, un teritoriu la fel de prolific în materie de buzzwords și concepte asociate ca orice altă sferă a lumii contemporane. Trend-urile preiau prima pagină a revistelor de specialitate, în timp ce realitatea cu mult mai așezată și mai aproape de adevăr își face simțită prezența în magazine și topurile acestora de bestseller-uri multi-anuale.

Aici, prin prisma clienților care observă efecte de-a lungul lunilor, anilor, și care devin fideli unui produs, unui brand, unei formule, se discern ingredientele cu adevărat eficiente și valoroase.

Un exemplu care coroborează această logică este apa sau seva de mesteacăn.

Valențele sale nutritive au fost confirmate peste secole. Recoltată și băută ca atare sau transformată, după fementare, în mai multe tipuri de băuturi tradiționale, seva de mesteacăn și calitățile sale hrănitoare și revigorante apar menționate începând cu documente de secol XII și acoperă teritorii vaste din Germania, Rusia și, mai ales, nordul Europei.

Folosirea sa ca ingredient cosmetic este una contemporană. Însă, inclusiv din acest punct de vedere - cel al proprietăților extraordinare de îngrijire a pielii -, avem argumente forte, mai precis produsele dezvoltate de producători de renume – succesul și longevitatea acestora – și, desigur, studiile științifice pe care acestea se bazează.

Weleda, compania elvețiană care își are începuturile în 1921, folosește mesteacăn în 2 dintre produsele sale pentru îmbunătățirea calității și aspectului pielii corporale – un ulei anti-celulitic și o loțiune de duș exfoliantă.

Cei care au devenit adevărați pionieri ai studiului profilului cosmetic al apei de mesteacăn sunt, însă, letonii de la Madara. Rezultatele cercetărilor in vitro (teste de laborator, „în eprubetă”) și in vivo (teste, de asemenea, analizate în laborator, însă analizând cauze și efecte în mod direct asupra pielii) derulate de către oameni de știință din discipline relevante i-au îndemnat pe specialiștii Madara să concluzioneze că un conținut de minimum 50% apă de sevă de mesteacăn în produsele pe care le dezvoltă aduce un nivel optim de beneficii epidermei. Cel mai remarcabil dintre acestea este sporirea diviziunii celulare – așadar, reîmprospătării țesuturilor pielii – cu 25%. 

În detaliu, Madara activează în formulele diferitelor sale tipuri de produse aceste proprietăți principale ale sevei de mesteacăn:                                 

  - conținutul de aminoacizi cu efect anti-aging

  - cel de acizi organici cu acțiune de sporire a luminozității pielii

  - cel de polizaharide hidratante

  - cel de minerale hrănitoare (vitamina K, magneziu și calciu) cu efect de reînnoire a epidermei 

  - cel de antioxidanți (reservatrol) care combat acțiunea radicalilor liberi 

  - cel de isoleucină notabilă pentru sporirea imunității pielii 

  - cel de leucină cu un efect pronunțat de creștere a fermității pielii 

  - cel de glutamină, remarcabilă pentru stimularea conținutului de colagen

   Astfel, gama anti-aging Madara Time Miracle, are un conținut zero de apă, în schimb, sevă de mesteacăn.

   Iar în ultimii 12 ani, Madara și, desigur, seva de mesteacăn au fidelizat și reconfirmat o bază tot mai amplă de  consumatori.


Dincolo de granițele Europei, specialiștii în beauty coreeni – activi pe o piață recunoscută pentru gradul său înalt de sofisticare și centrare pe informație – consideră că efectele pozitive ale sevei de mesteacăn sunt extrem de bine transferabile la nivelul epidermei datorită profilului moleculelor acesteia – de mici dimensiuni – și compatibilității acestuia cu cel al pielii, gradul de absorbție fiind unul deosebit de înalt.

În concluzie, apa de mesteacăn is here to stay – realitate care nu poate decât să ne bucure și care, grație produselor de îngrijire a pielii care o conțin, nu poate decât să însemne un plus de sănătate, de vitalitate și de frumusețe.