Nu te lăsa arsă de iubirea de vară: ghidul tău SPF
Lumea protecției solare poate fi descurajantă, așa că iată ce trebuie și ce nu trebuie să faceți pentru a vă asigura că pielea voastră și soarele rămân prieteni în această vară (și pe tot parcursul anului).
Folosiți zilnic protecție solară
Fie ploaie, fie soare, protecția solară este necesară zilnic – chiar și în interior. Numai razele UVB sunt diminuate de nori și iarnă, în timp ce cele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului și pot pătrunde prin ferestre.
Utilizați protecție solară 365 de zile pe an pentru a vă proteja pielea și pentru a ține la distanță liniile fine, ridurile și pigmentarea pielii.
Utilizați cel mai bun nivel de SPF
SPF este cantitatea de protecție pe care o poate oferi crema de protecție solară împotriva razelor UVB. De regulă, ar trebui să aibă un factor de protecție 15 sau mai mult – în mod ideal, 30+ – dacă petreceți timp în aer liber.
Cu toate acestea, atunci când faceți drumeții sau schiați la altitudini mari ori vă aflați în vacanță pe lângă ecuator, SPF 50 este o necesitate.
Rețineți că riscul de afectare a pielii este mai mare pentru persoanele cu piele și păr deschise, pistrui și alunițe, prin urmare, dacă vă încadrați în acest grup, ar trebui să utilizați întotdeauna un factor de protecție minimum 30 sau 50.
Verificați ingredientele
Există două tipuri de creme de protecție solară – cele sintetice (bazate pe filtre solare) care absorb razele de soare pătrunzând în piele și cele naturale (cu filtre minerale) care reflectă razele solare ca o oglindă, formând un scut la nivelul pielii. Din păcate, unele produse de protecție solară sintetică au în formule ingrediente care ar putea face mai mult rău decât bine.
Feriți-vă de filtre chimice precum octinoxat și oxibenzonă – studiile au dovedit anumite riscuri asociate cu aceste filtre, de la acumularea în organism până la iritații și potențiale tulburări endocrine. Și nu este vorba doar de sănătate – ele reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru mediu, punând în pericol viața marină și recifele de corali.
Din fericire, cremele solare minerale sunt o alternativă sigură. Uitați-vă după formule care conțin oxid de zinc sau dioxid de titan, care sunt prietenoase atât cu pielea voastră, cât și cu planeta.
Folosiți protecție solară cu spectru larg
Razele UVA și UVB sunt dăunătoare în diferite moduri – primele sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii, iar celelalte pentru arsurile solare. O cremă de protecție solară care vă protejează doar de un tip sau de un altul nu vă va oferi o protecție completă, prin urmare, alegeți soluții cu spectru larg.
Având în vedere că suntem conectați la tehnologie mai mult ca oricând, un alt factor de luat în considerare este protecția împotriva luminii albastre a telefoanelor și laptopurilor noastre – studiile indică faptul că aceasta ar putea contribui la îmbătrânirea pielii.
Din fericire, protecția solară minerală cu spectru larg cu oxid de zinc sau dioxid de titan vă protejează pielea de lumina albastră, prin urmare câștig pe toate fronturile.
Și este foarte interesant de urmărit datele de mai jos referitoare la protecția solară naturală aferentă valorilor de SPF, în procente, după cum urmează:
- SPF 2 => 50%
- SPF 30 => 97%
- SPF 15 => 93%
- SPF 50 => 98%
- SPF 100 => 99%
Consolidați protecția SPF cu antioxidanți
SPF-ul și antioxidanții sunt combinația perfectă – stimulând SPF-ul, neutralizând daunele provocate de radicalii liberi și expunerea la soare. Cel mai simplu mod de a vă bucura de aceste beneficii este să folosiți o cremă de protecție solară infuzată cu antioxidanți, cum ar fi SPF50 Ultra-Shield Cremă de soare pentru față sau SPF30 Cremă de soare anti-aging pentru față de la Madara.
Alternativ, puteți folosi un produs de îngrijire a pielii bogat în antioxidanți – opțiuni sunt nenumărate, dar vă recomandăm să utilizați licopen, vitamina E sau VITAMIN C Cremă reparatoare iluminatoare pentru a vă trata pielea după expunerea la soare.
NU păstrați cremă de protecție solară expirată
Există un motiv pentru care e trecută o dată de expirare pe crema de protecția solară – ingredientele care vă protejează pielea de soare se degradează în timp și devin mai puțin eficiente. Căldura și soarele pot, de asemenea, să facă crema mai puțin eficientă înainte de data expirării, așa că aruncați acel tub de cremă de protecție solară pe jumătate folosită din vara trecută.
NU vă bazați doar pe make-up pentru protecția solară
Machiajul infuzat cu SPF, cum ar fi CITY CC Cremă SPF15 anti-poluare și SKIN EQUAL 20 fond de ten soft glow – se integrează perfect în rutina de frumusețe, făcându-l o alegere excelentă pentru protecția zilnică de bază atunci când sunteți în interior sau mergeți la serviciu într-o zi normală.
Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie întotdeauna suficient – dacă intenționați să petreceți mult timp afară, încercați să aplicați un strat de cremă de protecție solară pe sub machiaj pentru o mai bună protecție.
NU utilizați o cantitate insuficientă
Probabil că suntem cu toții vinovați că nu purtăm suficientă protecție solară, dar aplicarea generoasă este esențială pentru a vă asigura că pielea este protejată. Folosiți echivalentul unui pahar de shot (sau în jur de două linguri) pentru a vă acoperi corpul. Și doar pentru că scrie SPF50 pe etichetă, nu înseamnă că puteți aplica mai puțină cremă.
NU credeți că pielea închisă la culoare vă protejează de razele UV
În timp ce persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu se ard de la soare la fel de repede, sunt la fel de sensibile la efectele nocive pe termen lung ale razelor UV – daunele nu sunt însă evidente la început. Toată lumea, indiferent de culoarea pielii, ar trebui să folosească o cantitate adecvată de protecție solară.
NU vă așteptați ca, aplicată o dată, crema să vă ofere protecție întreaga zi
Atenție: protecția solară nu durează toată ziua – transpirația, apa, contactul cu hainele și razele UV o descompun. În general, se recomandă să aplicați din nou cremă de protecție solară la fiecare câteva ore pentru un maximum de eficiență. În timp ce cremele de protecție solară fizice oferă o protecție mai îndelungată, astfel încât nu este nevoie de reaplicare frecventă, este totuși necesară reaplicarea după uscarea cu prosopul, înotul și activitățile fizice.
BLACK LIST
Atenție la următoarele ingrediente prezente în cremele de protecție solară sintetice:
OXIBENZONĂ (Benzofenona-3)
Nocivă atât pentru sănătatea umană, cât și pentru viața marină, acționează ca estrogenul în organism și este asociată cu endometrioza la femei. Poate provoca reacții alergice și chiar a fost detectată în laptele matern.
OCTINOXAT (Etilhexil Metoxicinamat)
Se regăsește și în corpul uman, inclusiv în probe de lapte matern. Studiile arată posibile reacții alergice, activitate asemănătoare cu cea hormonală și un efect asupra sistemului reproductiv.
OCTOCRILENA
Poate provoca reacții alergice cutanate.
HOMOSALAT (acid benzoic, 2-hidroxi-, 3,3,5-trimetilciclohexil ester)
Dovezile arată că perturbă estrogenul, androgenul și progesteronul. De asemenea, a fost detectată în laptele matern.
AVOBENZONE (butil metoxidibenzoilmetan)
Studiile arată că se degradează la soare, eliberând radicali liberi. De asemenea, asociat cu imunotoxicitate sau alergii.
SALICILAT DE ETILHEXIL (octisalat)
Studiile arată dovezi ale absorbției de către piele și reacții alergice.
Articol oferit de: Mádara organic skincare
Toate produsele de protecție solară – AICI